Očista ORGANISMU

JITROCEL KOPINATÝ se na prvém místě užívá při všech onemocněních dýchacích orgánů, zvláště při silném zahlenění, kašli, černém kašli, plicním astmatu, ba dokonce i při tuberkulóze plic. JITROCEL je důležitý pro ty, kteří mají špatnou krev nebo málo krve, slabé plíce a ledviny, bledý vzhled, kteří dostávají vyrážky a lišeje. Krev, plíce a žaludek pročišťuje tak, jako žádná rostlina. Uvařte si naši jitrocelovou polévku anebo domácí syrup.
Čistící jitrocelová polévka
Ke kuchyňské úpravě používáme pouze čerstvé jitrocelové listy.
4 hrsti listů jitrocele kopinatého, 2 polévkové lžíce oleje, 2 cibule, 2 vařené brambory, 1 stroužek česneku, 1l vody, 2 kostky zeleninového vývaru, sůl, pepř,
Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme vodu a kostku zeleninového vývaru, necháme povařit. Do vařící polévky přidáme rozmačkané brambory a na nudličky pokrájené listy jitrocele. Vaříme cca 15 minut, pak polévku odstavíme a přidáme rozdrcený česnek, sůl a pepř dle chuti.
Jitrocelový syrup
- 1 l voda
- 1 ks citron
- 100 ks jitrocel kopinatý - listy
- 1,60 kg cukr
Listy jitrocele opláchneme a vložíme do studené vody. Přikryté pokličkou uvedeme do varu občas promícháme a mírným varem vaříme 30 minut. Vyvařenou vodu doplníme. Pak necháme 1 hodinu stát a scedíme. Scezenou tekutinu zahřejeme na teplotu 80 °C, přidáme cukr, šťávu z jednoho citronu slijeme do sklenic. Uschováme v chladu. Užíváme 1 lžičku sirupu ráno a večer.
JITROCEL je od nepaměti oblíbeným léčivým prostředkem na rány. Rozmačkané čerstvé listy pomáhají při řezných i tržných ranách, při bodnutí vosy, ba i při pokousání psem, jedovatým hadem, či jiným zvířetem.
Jezte zdravě a přesto chutně. Jezte potraviny bez chemie a konzervantů. Zajistěte svému tělu tu nejlepší péči a pravidelnou očistu.
SMETANKA LÉKAŘSKÁ působí příznivě na očistu jater a žlučníku a zbavuje je nahromaděných toxických látek. Snižuje hladinu cukru v krvi a podporuje trávení. Má také schopnost pomoci tělu s odvodněním. A prý pomáhá i při chronické únavě.
Detoxikační pampelišková káva
Jednu polévkovou lžíci předem mletého kořene, spařte 250 ml horké vody, nechte louhovat několik minut a poté sceďte. Výtečně chutná s čerstvým mandlovým mlékem, špetkou kurkumy a skořicí.
Tato zdravější alternativa vašeho každodenního šálku dobré kávy je hudbou budoucnosti! Pampeliška je přírodním antioxidantem, podporuje normální funkci močové soustavy, přispívá ke správnému trávení a podporuje optimální funkci žaludku a jater. Díky nulovému obsahu kofeinu si tento lahodný nápoj můžete dopřát nejenom ráno nebo během dne, ale také večer.
PŘIPRAVTE SI KÁVU SAMI DOMA
Na jaře či na podzim vykopeme ze země kořeny pampelišky. Kořeny odkrojíme od zelené nadzemní části a vydrhneme kartáčkem do čista. Opravdu důkladně opláchneme, ať nám kávu nekazí smítka hlíny. Čisté kořeny nakrájíme na drobnější, přibližně stejné kousky a dáme do trouby pražit na 200 °C. Hlídáme kořeny, aby se nespálily. Měly by být vysušené, tmavě hnědé.
Necháme zchladnout a umeleme v mlýnku na kávu. Uchováme ve vzduchotěsné sklenici na temném místě. Kávu připravíme ze 2 čajových lžiček praženého pampeliškového kořene svařeného pár minut ve 200 ml vody. Podle chuti zakápneme mlékem a osladíme.


