Přírodní ANTIOXIDANTY

16.05.2025

Borůvky

Ač obsahují jen málo kalorií, borůvky jsou velmi bohaté na živiny a antioxidanty. Mnohé studie potvrzují, že borůvky obsahují nejvíce antioxidantů ze všech běžně konzumovaných typů ovoce a zeleniny a mohou zpomalit degradaci mozkové činnosti, která se dostavuje ve stáří .

Řepa

Řepa je kořenem rostliny beta vulgaris. Má jemnou chuť a je skvělým zdrojem vlákniny, draslíku, železa, folátu a antioxidantů. 

Fazole

Fazole jsou rozmanitá skupina luštěnin, která není drahá a je zdravá. Také mají obrovský obsah vlákniny, která vám může pomoci s pravidelností stolice. Antioxidanty některých fazolí jsou spojovány se snížením chronického zanícení a potlačováním růstu rakoviny.

Kapusta 

Kapusta je zelenina patřící pod druh brassica oleracea. Další členové této rodiny jsou brokolice a květák. Kapusta je nutričně jednou z nejzajímavějších zelenin vůbec, a to díky vitamínům A, K a C. Také je bohatá na antioxidanty. Kapusta je také výborným zdrojem kalcia, minerálu, který je zásadní pro zdraví kostí, a celkově hraje podstatnou roli ve funkci buněk.

Červené zelí

Červené zelí je nutričně velmi zajímavé. Je bohaté na vitamíny C, K a A a mnoho antioxidantů. Barvu mu dodávají stejné antioxidanty, které najdeme také v jahodách a malinách. Vysoký je také obsah vitamínu C, který sám v těle funguje jako antioxidant, posiluje imunitní systém a udržuje pevnost pokožky.

Strava bohatá na antioxidanty umí bojovat proti oxidativnímu stresu a s ním spojeným chorobám. 

Dopřávejte si proto často těchto několik potravin:

Antioxidanty jsou sloučeniny, které se tvoří v lidském těle a můžeme je nalézt také v jídle nebo potravinách. Chrání nás před potenciálně nebezpečnými molekulami, které jsou známy jako volné radikály. Když se volné radikály akumulují, mohou způsobit stav známý jako oxidativní stres. Oxidativní stres také může zvyšovat riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční potíže, cukrovka typu 2 a rakovina.

Jahody

Jahody jsou jedním z nejoblíbenějších ovocí na planetě. Jsou sladké, jsou dobrým zdrojem vitamínu C. Antioxidanty jahod snižují riziko srdečních chorob redukcí hladiny cholesterolu v krvi.

Maliny

Maliny se často používají v dezertech a jsou výborným zdrojem vlákniny, vitamínu C a antioxidantů. Několik studií spojuje antioxidanty malin se sníženým rizikem rakoviny a srdečních chorob.

Hořká čokoláda

Dobrá zpráva pro milovníky čokolády. Její tmavá verze má více kakaa, minerálů i antioxidantů. Antioxidanty tmavé čokolády spojujeme s ohromujícími pozitivními účinky na zdraví, jako je snížené zanícení a snížení rizikových faktorů srdečních chorob. Tmavá čokoláda obsahuje více antioxiantů než borůvky, či maliny - ale ty jsou hned po ní.

Když budete jíst všechny zmíněné potraviny, zvýšíte si hladinu antioxidantů v krvi a budete sklízet jejich nesčetné zdravotní benefity:-) TAK DO TOHO..