LÉČIVÉ BOBULE A KOŘENY
Dříve neexistovala medicína, jak ji známe dnes - plná chemie, vedlejších účinků a oddělení těla od ducha. Naši předkové spoléhali na dary přírody. Věděli, která bylina utiší bolest, která očistí tělo, která zahojí duši.
Jejich léčba byla pomalá, laskavá a v souladu s přírodními cykly a nebyla to "rychlá oprava", ale návrat k rovnováze.

Jeřabiny
Jeřabiny jsou kromě sacharidů plné organických kyselin, tříslovin a jejich oranžové zabarvení dává tušit, že zde mají svůj domov i karotenoidy. Čaj z jeřabinek je protizánětlivý. Nejlepší nakonec: Ano, šípek byl, je a stále bude ceněn pro svůj vysoký obsah vitaminu C. Forma, ve které je v šípku zaklet, je prakticky nejkomplexnější a zůstává i po tepelném zpracování vysoce kvalitní. Ve 100 gramech šípků najdete až 900 mg vitaminu C! Kromě toho šípky obsahují množství karotenu, železa i dalších minerálů, pektiny, vitaminy skupiny B a třísloviny.

Uvnitř malých červených plodů najdete snad všechno, co vás napadne. Největší podíl zabírá vitamín C – šípek je jím totiž přímo nacpaný. Ve sto gramech šípků najdete přes 740 mg vitamínu C. To je skoro 15× víc než ve stejném množství pomerančů. I díky tomu je šípek ideálním pomocníkem při posilování imunity a boji proti nachlazení.
Vedle vitamínu C vám pomůže do těla dostat také vitamíny B a K, které pomáhají udržovat zdravý metabolismus a správnou srážlivost krve. Nechybí ani hořčík, fosfor, vápník, draslík a spousta dalších tělu prospěšných látek.
Šípek funguje jako skvělý antioxidant, podpoří vaši imunitu a sníží riziko vzniku rýmy nebo chřipky. Zdárně také bojuje proti infekcím. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitamínu C je velmi účinný při paradentóze.
Křen
Křen selský v malém množství podporuje vylučování trávicích šťáv, je močopudný a žlučopudný. Doporučuje se při infekčních zánětech močového ústrojí, zahlenění průdušek, nastrouhaný se přikládá na bolestivá místa při revmatismu.
Rakytník
O rakytníku řešetlákovém toho už bylo napsáno dost, shrneme tedy jen jeho hlavní přednosti: Plody obsahují asi 8 % oleje a až 1000 mg vitaminu C, tedy mnohem víc, než má pomeranč, citron či jahoda. Kromě toho obsahuje mnoho vitaminu E, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, vitaminy F a P, inositol, rutin a další flavonoidy. Dále pak třísloviny, sacharidy, draslík, železo, bor a mangan. Je to tedy přímo vitaminová bomba!

Trnka
Trnka obrůstá bobulkami, které jsou zásobárnami vitaminu C, cukru a tříslovin. Kromě toho obsahují minerály jako vápník, draslík, hořčík aj. Trnkový čaj působí proti průjmům, zánětům, žaludečním potížím, ale i chorobám močových cest. Jen pozor, s konzumací se to nemá přehánět. I z listů se dá připravit chutný čaj, který podporuje látkovou výměnu a zlepšuje stav při nachlazení. Když už jsme u trnky, nemůžeme vynechat jeřáb ptačí.

