ZDRAVÉ JÍDLO našich předků

18.02.2023

90 % potravin v našem nákupním vozíku dnes je vyrobeno nejméně z 20 ingrediencí. Mnohé z nich ani neznáme, netušíme, jak vypadají, jak chutnají. Mnoho těchto "dobrot" je v potravině přítom proto, aby měla výraznější chuť, vůni, byla křupavá, nebo naopak jemně vláčná, aby dlouho vydržela. Přitom ta nejzdravější a nutričně nejbohatší jídla jsou naprosto jednoduchá.

Tradiční jídelníček byl velmi ovlivněn ročními obdobími, tím, co dozrávalo, co šlo přes zimu dobře "bez chemie" uskladnit a také životními cykly zvířat (kolísavá spotřeba vajec, mléka a výrobků z nich). 

Navíc se během roku drželo několik krátkodobých půstů (někdy úplných, jindy pouze bezmasých), které jsou dle moderní vědy pro organismus velmi prospěšné. Naši předkové také tvrdě fyzicky pracovali, trávili velkou část dne venku a spát chodili "se slepicemi" - to vše naše tělo nezbytně potřebuje - pohyb, kontakt s přírodou a spánek.

Pro lidský organismus bylo po staletí přirozené fungovat v souladu s ročními obdobími. 

Žili tak naši předkové. Nám, velmi civilizovaným Evropanům se během několika desítek let razantně změnil způsob života i stravování. 

Jídla máme v současnosti sice dostatek (mnohdy nadbytek), ale jeho kvalita, charakter i to jak a kdy dané jídlo konzumujeme, může být pro náš organismus nenápadnou pastí. 

Zatímco by našim předkům moderní zdravotní péče, hygienické návyky a dostatek stravy život bezesporu prodloužily, nám by naopak prokazatelně prospěl jejich jednoduchý životní styl obohacený o současné znalosti. 

Naši předkové ke svému štěstí neznali potraviny nadupané tzv. prázdnými kaloriemi, které organismu kromě chuti a kilojoulů nepřináší vůbec nic. 

Mezi takové potraviny patří především výrobky s převahou bílého cukru a mouky, ztužených nasycených tuků, dochucené rozličnými dochucovadly. 

Dále neznali takřka bezmasé uzeniny, kde je absence kvalitního masa doháněna solemi, tukem a různorodými aromatickými a konzervačními látkami. Jejich trávicí systém nepřetržitě nezaměstnávaly svačinky, "zobání" a ukusování, jídlo zkrátka mívalo svůj pravidelný čas.